Oma valintani oli kotimainen Dry Step® Termomatto

Mar 14, 2023

Pari vuotta parvekkeellani ollut täysin kotimainen termomatto näyttää taas parhaita puoliaan, kun parvekkeen betonilattia kylmenee säiden mukana.

Matto on edelleen kuin uusi. Lisäksi huomasin keväällä yllätyksekseni, että lattia oli säilynyt maton alla täysin kuivana ja puhtaana, eikä sitä tarvinnut pestä.

Termomatto lupaa, että se on jalan alla lämmin vaikka talvella, ja ajatus sukkasillaan parvekkeella käynnistä talvisaikaan tuntui mukavalta. Joskus vieraamme käyvät parvekkeella “haukkaamassa raitista ilmaa” ja aiemmin minulla oli tossurivistö odottamassa parvekkeen oven vieressä.

Termomatto sopi hyvin pitkälle ja kapealle parvekkeelleni, jossa on leveyttä vain 1,26 metriä, mutta pituutta seitsemän metriä. Ajattelin aluksi noin metrin levyisen maton asentamista pituussuunnassa, mutta reunoille jäävät tyhjät kohdat askarruttivat. Onneksi soitin aiheesta myyjälle, joka antoi kullanarvoisen ohjeen:

Termomatto kannattaa asetella poikittain lyhyemmistä paloista, eikä yhtenä pötkönä kuten matot yleensä. Siihen on kaksi järkevää syytä. Ensinnäkin tietysti se, että maton saa tasaisesti kaikkialle. Toinen syy – mielestäni vieläkin tärkeämpi – on se, että mikäli joku kohta matosta esimerkiksi likaantuu, voi palan ottaa kätevästi lattialta ja pestä vaikka kylpyhuoneessa tai vaihtaa tarvittaessa uuteen. Seitsemän metrin mattoa olisi vähän hankalampi liikutella.

Tilaaminen, toimitus ja maton paikoilleen asentaminen olivat kaikki vaivattomia vaiheita. Termomattorulla tuli kätevästi matkahuollon kautta ja oli paikallaan käden käänteessä.

Maton eristepohja on hengittävää erikoissolumuovia, joka ehkäisee tehokkaasti kylmyyttä. Termomaton umpisolumuovi ei ime itseensä kosteutta missään olosuhteissa ja pitää pinnan lämpimänä.

Parvekkeen syvyys mitattiin ja termomattorullasta leikattiin tarvittava määrä paloja. Ei tarvinnut muuta kuin laittaa parvekematto paikalleen, ja parvekkeen uusi lattiapinta oli valmis! Kokonaisaikaa en enää muista, mutta voit kuvitella, kuinka nopeasti se oli asennettu – jos nyt asentamisesta voi edes puhua. Mitta ja mattoveitsi riittivät työkaluiksi ja asentaminen oli pikemminkin palasten paikoilleen laittamista. Mielestäni termomatto oli yhtä helppo laittaa lattialle kuin mikä tahansa matto!

Termomatossa on sekin hyvä puoli, että jos parvekkeella tai terassilla on tolppia tai muita esteitä, niiden paikat saa helposti leikattua mattoveitsellä.

Termomatto näyttää ja tuntuu hyvältä! Ja todellakin… sillä tepastelee vaikka paljain jaloin – talvisinkin.