Jatkoaika terassikaudelle termomatolla

Sep 22, 2021

Olen Sonja, lifestylebloggaaja, 2-vuotiaan taaperon ja 8-vuotiaan koiran äiti, vaimo ja sisustusta sekä matkailua rakastava seikkailija. Perheemme asuu rivitaloviisiössä uudiskohteessa pääkaupunkiseudulla, ja kotimme rakkain paikka on minulle lasitettu terassimme ja takapihamme. Lisäksi vietän paljon aikaa vapaa-ajan asunnollamme Pohjois-Savossa. Bloggaan Termomaton sivuilla ja kerron terassielämästämme eri vuodenaikoina; talvella, keväällä, kesällä ja syksyllä.

Tunnelmaa terassille syksyllä kauniilla valoilla

Rakastan loppukesän kääntymistä syksyksi, kun illat alkavat hämärtyä ja tunnelmointi kynttilöiden ja kausivalojen hohteessa voi taas alkaa. Viritimme elokuun alussa ulkoterassin laidoille hämäräkytkimellä toimivat kausivalot, jotka nyt valaisevat tunnelmallisesti, sekä luovat myös turvallisuuden tunnetta muuten pilkkopimeälle pihalle.

Viritän lasitetun terassin puolelle joka vuosi valoköynnöksen, joka tuo ilmettä sisustukseen, sekä valaisee samalla todella hyvin. Lyhtyihin puolestaan laitoin nyt alkusyksylle valokennoilla toimivat valoköynnökset, jotka näyttävät todella kauniilta pimeän tullen. Istuskelen usein terassilla vaan tuijottamassa valoja, ja haistelemassa syksyn tuoksua ja tunnelmaa.

Keväällä istutetut kasvit (marjapensaat, tuijat, humala, yrtit ja havut) ovat lähteneet todella hyvin kasvuun, ja edes kuuma ja kuiva kesä ei saanut niitä nuupahtamaan, kiitos ahkeran kastelun. Nyt syksyn tullen lisäsin muutaman syksyisen pienistutuksen tuomaan pihallemme syysfiilistä myös kasvillisuuden osalta.

Suojaisa terassi ja lämmin terassimatto

Lämpimillä ilmoilla vietämme edelleen paljon aikaa avoimella terassilla, mutta sateisilla ja kylmillä säillä puolestaan on ihana vetäytyä lämpimän lasiterassin suojiin. Termomaton avulla maasta hohkava kylmä ilma ei viilennä terassia ja varpaita ei palele. Myös Late-koiramme valitsee yhä useammin lepopaikkansa maton päältä, vaikka hänellä on terassilla myös oma peti. Yhteensopivia tekstiileitä ja piensisustusta lisäämällä puolestaan termomaton saa kauniiksi osaksi kodin sisustusta. Syksyllä syystunnelmaa tuo esim. kauniit kuivuneet lehdet kynttiläasetelman seurana terassin pöydällä.

Rakastan kutsua ystäviä meille syömään ja viinilasilliselle. Etenkin naapureiden kanssa tulee usein vetäydyttyä seurustelemaan lasiterassin suojiin illan viiletessä ja hämärtyessä syksyllä. Myös vieraamme ovat huomanneet selkeän eron omaan vastaavaan terassiinsa, kun ovat verranneet terassin lämpötilaa (termomatto vs. tavallinen matto terassilla). Lasitetun terassin suojiin on myös huonolla säällä kätevä kantaa ruokapöytä, ja nauttia ruoka ulkona suojassa sohvalla istuskellen. Ruokailujen yhteydessä termomatolle usein läikkyy niin ruokaa kuin juomaakin, mutta matto on onneksi helppo puhdistaa, ja mitään isoja tahroja mattoon ei ole jäänyt, vaikka se on ollut välillä pitkäänkin puhdistamatta. Puhdistuksen jälkeen matto myös kuivuu helposti.

Kylmät syyspäivät kruunaa saunan lämmitys. Terassilla vilvoittelu saunan jälkeen mukavaa, kun termomatto lämmittää jalkoja. Puhallettavan porealtaan kasasimme pois elokuun loppupuolella, mutta onneksi terassista pääsee kylpemisen jälkeen nauttimaan edelleen myös näin. 

Syksyn sateilta suojaan

Syksyn sateiden tullen siirsimme ulkoa lapsen leikkipaikan pihalta ulkovaraston suojiin. Näin lapsi saa leikkiä kuivassa tilassa, lelut pysyvät kunnossa, ja aikuiset (ja koira) voivat kuitenkin valvoa leikkejä mukavasti lasitetun terassin puolella istuskellen. Leikkien lomassa lapsen on mukava tulla hetkeksi terassille lämmittelemään, vaihtamaan vaatetta, haukkaamaan välipalaa tai vaikkapa nauttimaan kuppi lämmintä kaakaota. Aiomme käyttää varastoa lapsen ulkoleikkipaikkana myös tulevana talvena, jolloin lapioimme terassin läpi polun lumien tultua. Myöskään termomatolle kengissä kantautuva lumi ei haittaa, koska se sulaa maton päälle ja matto ei siitä pilaannu millään tavoin.

Inhottavin puoli syksyssä on mielestäni ulkoa terassille (ja sieltä sisään) kantautuva hiekka ja kura. Kevyestä termomatosta hiekka on helppo kopistella (meillä ”mattosuikaleita” neljä erillistä kappaletta), tai sitten vaan harjata kevyesti pihaharjalla. Viikkosiivoukseemme kuuluu myös maton imurointi ihan tavallisella imurilla. Näin tila pysyy mukavana ja kodikkaana. On kuitenkin mahtavaa, että ei tarvitse pelätä, jos likaiset kurahaalarit ja kumpparit unohtuvat maton päälle pitkäksikin aikaa. Matto kuivuu, ja sen jälkeen hiekat voi kopistella, ja tahrat tarvittaessa huuhtoa vaikkapa suihkun alla. Myös koiran kuratassujäljet on yhtä kätevää vaan pyyhkäistä matosta.

Tänä syksynä ajattelin lähellä lumen tuloa kantaa osan pihakalusteista suojaan lasitetun terassin sisäpuolelle.

Termomatto suojaa kalusteita myös naarmuuntumiselta säilytyksen ajan, jos tavaroita joutuukin liikuttelemaan kesken talven. Lasitettu terassi pidentää myös kalusteiden käyttöikää, kun ne ovat terassin sisällä suojassa sään vaihtelulta ja katupölyltä.

Vaihtelua arkeen teemajuhlilla

Olen itse syntynyt syksyllä, ja meidän syksyä rytmittävät erilaiset teemajuhlat. Koristankin mielelläni pihaa ja lasitettua terassia juhlapyhien mukaan. Olen erityisen innostunut halloweenista, jonka aikaan olen lisännyt valaistusta sekä kaivertanut kurpitsoja luomaan pyhäpäivän tunnelmaa jo lokakuun alkupuolella.

Marraskuun sateiden ja loskan keskellä voikin sitten jo puolestaan aloittaa joulun odotuksen. Viritän ulkoterassille lisää valaistusta luomaan tunnelmaa, ja tuomaan valoa pimeisiin päiviin ja iltoihin. Lisäksi koristelen terassia havuilla, havukransseilla sekä lähempänä joulua myös joulukoristeilla. Olen jo nyt pohdiskellut, pitäisikö tänä vuonna terassille laittaa myös joulukuun alussa pieni joulukuusi luomaan joulun tunnelmaa. Oli sää miten kylmä tahansa, lasitetun terassin puolelle voi aina mennä esim. sytyttämään kynttilät vain sukkasiltaan, sillä terassimatto pitää tilan kohtuullisen lämpimänä, vaikka ulkona paukkuisi jo pakkanen.

Sellainen on ollut meidän terassimme vuosi. Niin paljon ihania muistoja ja hyviä hetkiä. Termomatto on nostanut terassimme käyttöastetta totaalisesti. Mikäli haluat kysyä minulta termomatosta lisää yksityisesti, vastaan mielelläni viestillä (instagram.com/livinglikesonja). Meidän terassikuulumisia voit seurata jatkossa Instagram-tililtäni.

Mikäli innostuit termomatosta suositella Termomatti.fi:tä lämpimästi. Palvelu on ollut hyvää ja nopeaa, ja kaikki on aina sujunut ilman yllätyksiä!