Kesäinen terassi yksinkertaisilla ratkaisuilla

Jul 23, 2021

Olen Sonja, lifestylebloggaaja, 2-vuotiaan taaperon ja 8-vuotiaan koiran äiti, vaimo ja sisustusta sekä matkailua rakastava seikkailija.

Perheemme asuu rivitaloviisiössä uudiskohteessa pääkaupunkiseudulla, ja kotimme rakkain paikka on minulle lasitettu terassimme ja takapihamme.

Lisäksi vietän paljon aikaa vapaa-ajan asunnollamme Pohjois-Savossa. Bloggaan Termomaton sivuilla ja kerron terassielämästämme eri vuodenaikoina; keväällä, kesällä, syksyllä ja talvella.

Takapihasta moneksi

Takapihallamme on useita eri toimintoja, eli kokkaus- ja ruokailupiste, kaksi löhöilypistettä sekä viimeisimpänä hankintana poreallas. Pihan avoimet kohdat myös aidattiin nyt alkukesästä eläinverkolla, jotta koiramme (ja joskus myös vilkas taapero) pysyy paremmin pihassa. Meidän taloyhtiössä ei ole leikkipaikkaa, joten laitoimme pihatielle lapselle myös pienen siirrettävän hiekkalaatikon sekä terassille säätä kuin säätä kestävän leikkikeittiön. Muut pihalelut säilytämme kätevästi takapihamme varastossa isossa laatikossa, josta ne on helppo nostaa leikkeihin mukaan.

Etenkin puolisoni on intohimoinen grillaaja, ja usein meillä kokataan ja syödään kesäisin ulkona. Myös sateisella säällä syöminen onnistuu, kun ruokapöydän kantaa lasitetun terassin sisäpuolelle. Näin ruokailusta ja kesästä voi nautiskella kulmasohvalla istuen.

Aurinkopesä on oma suosikkipaikkani pihalla. Se tuo riittävästi suojaa, ja on supermukava niin auringonottoon kuin päiväunillekin. Vaikka ollaankin ulkona, voi terassia sisustaa hyvin erilaisilla tyynyillä ja peitoilla. Rakastan harmaan ja antrasiitin sävyjä, ja sen vuoksi pyrin jatkamaan tätä ilmettä koko pihamme alueella avoterassilta lasitetulle terassille saakka.

Tummanharmaa termomatto sointuu erinomaisesti harmaaseen terassiin ja pesän harmaisiin sohvatyynyihin. Laitamme pesän päälle pyöreälle ruokailuryhmälle tarkoitetun suojapeitteen yön/ sateiden ajaksi suojaksi, jotta tekstiilit säilyvät laadukkaina vuodesta toiseen.

Pihallamme oleva tumma etelään päin oleva komposiittiterassi kuumuu herkästi aurinkoisina päivinä, mutta termomatolla istuskelu on edelleen mukavaa, vaikka päivä olisi paahteinen.

Vaikka meidän terassille on valittu tummanharmaan sävyinen terassimatto, en ole kertaakaan huomannut, että se olisi liian kuuma oleskeluun. Tilaa viilentää myös hyvin terassikaihtimet, ja laskemme ne kesäisin aina alas etenkin reissujen ajaksi. Muuten terassin lämpötilaa viilentää hiukan aurinkovarjo.

Lasitetun terassin puolella meillä on vielä kulmasohva rentoutumista varten. Sohvalle mahtuu kerralla istumaan jopa 6 henkilöä, tai puolestaan kaksi vaan makoilemaan. Sohvalla onkin tullut nukuttua jo useammat päikkärit. Myös sohvan tyynyihin termomaton sävy sopii todella kauniisti.

Olemme viettäneet tilassa usein myös treffi-iltoja niin, että kannamme terassille kannettavan tietokoneen, herkkuja sekä hyvää juomaa. Lattialle paljon tyynyjä pehmusteeksi, ja pehmeän termomaton päälle pötköttelemään ja nauttimaan. Ihan mahtava aktiviteetti sateisina päivinä ja iltoina! Mieheni haaveilee vielä videotykistä terassille, josta kuvan voisi heijastaa talon seinään, ja näin viettää tilassa aikaa isommallakin porukalla urheilua tai leffoja katsellen.

Uutta ilmettä terassipäivityksillä

Kerroin keväällä, että jatkoimme terassia hieman lisää. Sään lämmettyä päätin, että laitamme tilaan vielä puhallettavan porealtaan tuomaan lisää aktiviteettimahdollisuuksia pihaan. Lämmin allas onkin taaperon suosikki, ja olemme viettäneet altaassa aikaa lähes päivittäin sen hankkimisen jälkeen. Käynti altaaseen käy kätevästi lasitetun terassin kautta.

Lasitetun terassin kaihtimet voi laskea halutessaan näkösuojaksi, ja termomatto jalkojen alla tuntuu mukavalle niin porealtaaseen mennessä kuin altaasta noustessa.

Noustessa matolle valuu väkisin jonkin verran kloorivettä. Siitä on kuitenkin helppo huuhtaista kloorit pois puutarhaletkun avulla. Matto kuivuu nopeasti, vaikka ilma sattuisikin olemaan kylmä ja kostea.

Kun illat alkavat loppukesästä pimetä ja viiletä, on mukavaa vetäytyä lasitetun terassin suojiin, sytyttää kynttilät, laittaa kaihtimet kiinni ja terassilämmitin päälle, ja jatkaa illanviettoa ystävien seurassa.

Onneksi kesä jatkuu vielä pitkään! Kaipaan kuitenkin jo hieman myös syksyn tunnelmavaloja ja raikkaita syksyn tuoksuja. Palaillaan syksyllä uudemman kerran! Ihanaa kesää!

Terveisin,
Sonja